Careers360 Logo

Popular Searches

    Exam Prep

    How To Prepare For TCS NQT Verbal Ability

    By Safeer PP
    11 Aug'22  6 min read
    How To Prepare For TCS NQT Verbal Ability
    Synopsis

    Verbal ability is an important section for the TCS National Qualifier Test (TCS NQT) held by IT services giant, Tata Consultancy Services (TCS). Twenty five questions are asked in TCS NQT from the verbal section. To prepare for Verbal Ability for TCS NQT students should know the syllabus and the sample questions. Read on to understand the syllabus and sample TCS NQT verbal ability questions.

    Read more
    How To Prepare For TCS NQT Verbal Ability
    Synopsis

    Verbal ability is an important section for the TCS National Qualifier Test (TCS NQT) held by IT services giant, Tata Consultancy Services (TCS). Twenty five questions are asked in TCS NQT from the verbal section. To prepare for Verbal Ability for TCS NQT students should know the syllabus and the sample questions. Read on to understand the syllabus and sample TCS NQT verbal ability questions.

    Do you think verbal ability questions in TCS NQT will be tough? If your answer is yes, then this article is certainly for you. This article will help you to clear your TCS NQT exam. Stay on the article if you really want to crack TCS NQT verbal ability questions and answers.

    Also Read|How To Prepare For TCS NQT Quantitative Aptitude

    Important Dates For October Exam:

    1. Registrations Till September 24, 2022

    2. Hall Ticket: Can be downloaded 2 days before exam

    3. Exam: Expected to start on 9 October 2022.

    Note: Tests will be conducted at the centre allotted by TCS authorities and will be mentioned on the Hall ticket.

    Also, Students can practice these TCS NQT sample papers to ace the exam.

    Title

    Download Link

    TCS NQT Sample Paper 1

    Set 1

    TCS NQT Sample Paper 2

    Set 2

    TCS NQT Sample Paper 3

    Set 3

    TCS NQT Sample Paper 4

    Set 4

    TCS NQT Sample Paper 5

    Set 5

    Verbal Ability For Tcs NQT

    Verbal ability preparation for TCS NQT is important to crack the test.

    If you are proficient in English then you will find Verbal ability questions quite easier. You must see the sample questions given in this article later and practice sample papers as well.

    If you are not proficient in English, you have to follow the below mentioned steps in sequence

    • Go through the syllabus very carefully.

    • Categorise the topics based on your ability.

    • Read the topic and practice questions based on that particular topic.

    TCS NQT Verbal Ability Syllabus

    1. Cognitive Verbal: Knowledge of the words to be used in Unique task/cause.

    2. Spotting errors: To find the errors on the basis of use of parts of speech and verb arrangement. You must go through parts of speech. It will help you for TCS NQT verbal ability preparation.

    3. Antonyms/Synonyms: If you have learnt so many synonyms and antonyms, then it will be good. Otherwise you have to solve questions on the basis of how the words are used in the sentences.

    4. Spelling: You must learn new words. Reading newspapers/ novels will help you.

    5. Sentence formation/ Ordering of words/ Sentence Correction/ Ordering of sentence/ Paragraph formation: All these topics can be prepared in a group. Revisit Tenses, Use of helping Verbs, Use of articles, Parts of speech. Practice more and more questions on that and you will get an idea to answer these questions.

    6. Cloze test: In a cloze test, you have to fill the free space between the sentences. Again, the same topics as discussed above are required.

    7. One-word substitution/ Idioms and Phrases: Learn commonly used one word substitution and idioms and phrases.

    8. Change of voice: Active and Passive Voice

    9. Direct and Indirect Speech: Questions based on Conversion from “Direct to indirect speech or Indirect to Direct speech” will be asked.

    Most importantly, a candidate must have to improve his/ her reading skills. As mentioned earlier, one can read newspapers or novels.

    Sample TCS NQT Verbal Ability Questions And Answers

    Question 1: Valery gave all his toys to George, since she ________ them anymore.
    a) Will use b) will not use c) Doesn’t use d) never use.

    Correct Ans: - b) doesn’t use.

    Explanation: The sentence is in past tense; hence it would be grammatically incorrect to say ‘will not use’ and ‘will use’. Therefore, “doesn’t use” will be the correct option as we cannot use ‘don’t” with a “them” which is a noun. “Never use” option is also incorrect as the helping verb is missing, it should be ‘does never use’.

    Therefore, it seems that option b is correct.

    Question 2: Choose a word that is OPPOSITE to the meaning of the word given below:

    Plethora
    a) Abundance b) Surfeit c) excess d) Dearth

    Correct Ans: (d) dearth

    Explanation: Plethora means “a very large amount of something” Meaning of dearth is something which is in lack of, therefore it should be the correct answer.

    Question 3: Fill the space with an appropriate article if the sentence is grammatically incorrect.

    This is the _____ bike I bought yesterday.

    a) Data insufficient b) A c) An d) No error

    Correct Answer: d

    Explanation: No error, as the article is already present in the question itself.

    Directions for questions 4: Read the passage given below and answer the questions that follow

    Question 4:

    Direction: Read the following passage carefully, and answer the questions:

    Cricket, being called a gentleman’s game since long time, it is one of the most played game in the world, for some people it is a form of love and for others it’s just a conscious choice.

    Cricket is particularly very famous in England and India and it is one of the highest paying game in both the mentioned countries.

    There are various formats and leagues of Cricket which are being enthusiastically played and watched by audience all around the globe, every form has its different set of rules.

    In India despite Hockey being the national sport of the country, cricket still beats in the heart of the country.

    IPL is celebrated as a festival in the country, Lalit Modi was the mastermind and the face of limelight behind the league, he is the first chairman and commissioner of the Indian premier league and ran the tournament till 2010.

    (i) The passage is mainly concerned with

    a) Negative effect of cricket in youth b) Bribery in cricket

    c) Rules in cricket d) Essence of cricket

    Correct Ans: - d

    Explanation:

    Essence of cricket, the whole paragraph revolves around how famous cricket is and how it is cherished by its audience which depicts the true essence of cricket.

    (ii). Which of the following options best represent the word “MASTERMIND” used in the above paragraph?

    a) Architect b) Engineer c) descendant d) Heir

    Ans: a) Architect

    Explanation:

    In this passage MASTERMIND word indicates the creator of a new thing. In this sense Architect is the appropriate word with respect to other words.

    (iii). Which of the following options is an antonym to the word “ENTHUSIASTIC”?

    a) Evangelical b) Zealous c) Sedate d) Drastic

    Correct Answer: C

    Explanation:

    Enthusiastic Means “Full of Excitement’

    Sedate Means “quiet and Calm”

    Correct Answer should be option C

    (iv) According to the data given in the above paragraph, cricket is shown as the national game of which country?

    a) India b) Australia c) England d) None of these

    Correct Answer is (d)

    Explanation:

    In the passage, there is no information given for Cricket as a National Game.

    Therefore option (d) should be the answer.

    Question 5: Fill in the blanks: -

    It was very sweet of you to ________ the offer as the CEO of the company.

    a) Accept b) use c) Except d) comply

    Ans a.) Accept.

    Explanation: If you are to take an offer, ‘accept’ is used.

    Question 6: Find one word substitution of the following phrase

    Murder of a king

    a) Infanticide b) regicide c) Genocide d) Matricide

    Ans c.) regicide

    Explanation:

    Infanticide: Murder of infant

    Genocide: Mass Murder

    Matricide: Murder of Mother

    Regicide: Murder of a King

    Direction: Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom, If there is no correct meaning given, E (i.e.) 'None of these' will be the answer.

    Question 7: to drive me crazy

    a) to annoy one to the point of distraction.

    b) to drive a vehicle at very high speed.

    c) to take revenge

    d) to make someone mentally stable

    Explanation:

    Correct Answer is a.) to annoy one to the point of distraction.

    Spot the Error (Sample Question 8-9)

    Question 8: People were (1)/ awaiting for (2)/ the arrival of the Prime Minister (3)/ No error (4)

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

    Ans: b

    Explanation: ‘Waiting’ should come in place of ‘awaiting’.

    Question 9: Eighty Kilometres (1)/are (2)/ a good distance (3)/ No error (4)

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

    Ans: b

    Explanation: Distance, Mass and Time are considered as singular.

    Direction (Sample Question 10-12): Fill in the blanks

    Question 10: Animesh _________his meal by the time they arrived.

    A. finished B. had finished C. was finished D. has finished

    Ans: B

    Explanation: When two activities were finished in the past, past perfect tense should be used for the work which was finished earlier.

    Question 11: Manisha ____________ a novel when the Professor asked her to come to the podium.

    A. was reading B. read C. has been reading D. has read

    Ans: A

    Explanation: In Past tense, Past perfect continuous is to be used when the work is going on.

    Question 12: You won’t need a coat. It _________ Summer.

    A. gets B. ’s got C. ’s getting D. is

    Ans: D

    Explanation: Sentence to be affirmative so ‘is’ be the perfect answer.

    • Cognitive science
    • Human communication
    • Language
    • Linguistics
    • Branches of linguistics
    • Languages
    • Language mechanics
    • Grammar
    • Syntax
    • Linguistic morphology

    Subscribe to Membership Plan

    *Unlock all premium content and benefits:
    Read more from Latest Stories

    Careers360 helping shape your Career for a better tomorrow

    student

    250M+

    Students

    colleges

    30,000+

    Colleges

    exams

    500+

    Exams

    ebook

    1500+

    E-Books

    Download Careers360 App's

    Regular exam updates, QnA, Predictors, College Applications & E-books now on your Mobile

    • student
      250M+

      Students

    • colleges
      30,000+

      Colleges

    • exams
      500+

      Exams

    • ebook
      1500+

      E-Books

    • certification
      12000+

      Cetifications

    student
    Mobile Screen

    We Appeared in