Shell
Hello,
If the institution asks for original documents, giving only colour Xerox copies might not be accepted. Many institutions check originals to make sure documents are real.
Sometimes, they use special marks, paper quality, or even verify with the issuing authority. So, if you don’t want to give originals, you
Hello Seema,
With a GATE score of 325 in Civil Engineering (CE) and being from the SC category, you have good chances of getting into various reputed institutes. Here's a breakdown of potential options for M.Tech admission: 1. Top NITs (National Institutes of Technology):
NIT Delhi : As you're from
Question : Comprehension: Read the given passage and answer the questions that follow. Chanhudaro was a tiny settlement (less than 7 hectares) as compared to Mohenjodaro (125 hectares), almost exclusively devoted to craft production, including bead-making, shell cutting, metal-working, seal-making and weight-making. The variety of materials used to make beads is remarkable: stones like carnelian (of a beautiful red colour), jasper, crystal, quartz and steatite; metals like copper, bronze and gold; and shell, faience and terracotta or burnt clay. Some beads were made of two or more stones, cemented together, some of stone with gold caps. The shapes were numerous - disc-shaped, cylindrical, spherical, barrel-shaped, and segmented. Some were decorated by incising or painting, and some had designs etched onto them.
Techniques for making beads differed according to the material. Steatite, a very soft stone, was easily worked. Some beads were moulded out of a paste made with steatite powder. This permitted making a variety of shapes, unlike the geometrical forms made out of harder stones. How the steatite micro bead was made remains a puzzle for archaeologists studying ancient technology. Archaeologists' experiments have revealed that the red colour of carnelian was obtained by firing the yellowish raw material and beads at various stages of production. Nodules were chipped into rough shapes, and then finely flaked into the final form. Grinding, polishing and finally drilling completed the process. Specialised drills have been found at Chanhudaro, Lothal and more recently at Dholavira. Nageshwar and Balakot, both settlements are near the coast. These were specialised centres for making shell objects including bangles, ladles and inlay - which were taken to other settlements. Similarly, it is likely that finished products (such as beads) from Chanhudaro and Lothal were taken to the large urban centres such as Mohenjodaro and Harappa.
Question: Shell objects were mostly made at Nageshwar and Balakot because:
Option 1: the women loved to wear bangles made of shells
Option 2: shells were readily available in these coastal areas
Option 3: specialised drills were found here
Option 4: shells were transported here from Lothal
Correct Answer: shells were readily available in these coastal areas
Solution : The second option is the correct choice.
Shell objects were mostly made at Nageshwar and Balakot because shells were readily available in these coastal areas. The passage mentions that Nageshwar and Balakot, being settlements near the coast,
Question: Which of these stones is very soft and easy to mould?
Option 1: Quartz
Option 2: Steatite
Option 3: Jasper
Option 4: Crystal
Correct Answer: Steatite
Steatite is a stone that is very soft and easy to mould.
Explanation: The passage mentions that steatite is a very soft stone and is easily worked. It also describes that some beads were moulded out of a
Question: According to the text, which of these crafts was Not practised in Chanhudaro?
Option 1: Weight making
Option 2: Seal making
Option 3: Metal cutting
Option 4: Paper making
Correct Answer: Paper making
Solution : The fourth option is the correct choice.
According to the text, paper-making is not mentioned as one of the crafts practised in Chanhudaro. The passage specifically discusses craft production in Chanhudaro, including bead-making, shell cutting, metal-working, seal-making, and weight-making. Paper-making is not included in
Question: What is the final process in the production of beads?
Option 1: Polishing
Option 2: Drilling
Option 3: Gringing
Option 4: Chipping
Correct Answer: Drilling
The final process in the production of beads is drilling.
Explanation: The passage mentions that after nodules of materials like carnelian were chipped into rough shapes, finely flaked into the final form, and underwent processes like grinding and
Question : Comprehension: Read the given passage and answer the questions that follow. Chanhudaro was a tiny settlement (less than 7 hectares) as compared to Mohenjodaro (125 hectares), almost exclusively devoted to craft production, including bead-making, shell cutting, metalworking, seal-making, and weight-making. The variety of materials used to make beads is remarkable: stones like carnelian (of a beautiful red colour), jasper, crystal, quartz and steatite; metals like copper, bronze and gold; and shell, faience, and terracotta or burnt clay. Some beads were made of two or more stones, cemented together, some of stone with gold caps. The shapes were numerous - disc-shaped, cylindrical, spherical, barrel-shaped, and segmented. Some were decorated by incising or painting, and some had designs etched onto them.
Question: Which of these statements is NOT true?
Option 1: Beads were made in numerous shapes and sizes.
Option 2: Chanhudaro was exclusively devoted to craft production.
Option 3: Carnelian is a beautiful bluish stone.
Option 4: Harappa and Mohenjodaro were large urban centres.
Correct Answer: Carnelian is a beautiful bluish stone.
Solution : The third option is the correct choice.
The statement, carnelian is a beautiful bluish stone is not true.
Explanation: The passage mentions that the stone carnelian is of a beautiful red colour, not bluish. It describes the variety of materials
Since you're simply in eleventh, I'd say perused the NCERT for the idea as it were. You don't actually have to realize that large number of definitions since they won't come for your twelfth
Additionally I wouldn't stress. In the first 2 months of eleventh, in physical science you most
The Question containing Inaapropriate or Abusive Words
Question lacks the basic details making it difficult to answer
Topic Tagged to the Question are not relevant to Question
Question drives traffic to external sites for promotional or commercial purposes
The Question is not relevant to User
And never miss an important update