French
Question : Given below are four jumbled sentences. Pick the option that gives their correct order.
The immediate context of the Dunkirk evacuation was Germany's invasion of the Low Countries and northern France in May 1940. P. The Dutch defenders fell back westward, and by noon on May 12 German tanks were on the outskirts of Rotterdam. Q. Queen Wilhelmina and her government left the country for England on May 13, and the next day the Dutch army surrendered to the Germans. R. On May 10 the German blitzkrieg attack on the Netherlands began with the capture by parachutists of key bridges deep within the country, with the aim of opening the way for mobile ground forces. S. The invasion of Belgium also began on May 10, when German airborne troops landed on the fortress of Eben Emael, immediately opposite Maastricht, and on bridges over the Albert Canal. On May 11 the Belgian front was broken, and German tanks ran on westward while Belgian, French, and British divisions fell back to a line between Antwerp and Namur.
Option 1: QPRS
Option 2: PRSQ
Option 3: PSRQ
Option 4: RPQS
Correct Answer: RPQS
Solution : The correct choice is the fourth option.
The context helps identify that the paragraph is about the German invasion of the countries and northern France. Thus, to state the information provided chronologically, we follow the below steps:
Question : French possessions in India were restored after the Battle of Wandiwash by the Treaty of ________ signed in the year 1763 between Britain and France.
Option 1: Paris
Option 2: Surat
Option 3: Tordesillas
Option 4: Purandar
Correct Answer: Paris
Solution : The correct option is Paris.
The Treaty of Paris, signed in 1763, concluded the hostilities of the Seven Years' War (also known as the French and Indian War) and resulted in the restoration of French possessions in India to France. The British forces, led by Sir Eyre Coote, defeated the French under the command of Comte de Lally at Wandiwash in southern India. This victory played a pivotal role in establishing British dominance in India.
Question : Comprehension: In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.
We need the energy to move and we (1)__________ on oil for it. Without it, our jobs, our free time and our mobility (2)___________ all be very different. Every day we (3)____________ 70 million barrels of oil. Every year we consume 2,200 million tonnes of coal and 2,500 billion cubic metres of gas. It's a long story! Total (4)____________ in 1924, and for many years it was a French state oil company. In 1999, Total joined Petrofina, the Belgian oil and gas company, and in 2000, Total (5)__________ with its main French competitor, Elf Aquitaine, and the name became Total Fina Elf. Now it's called Total again, and it's France's biggest company.
Select the most appropriate option to fill in blank no.1.
Option 1: hang
Option 2: turn
Option 3: settle
Option 4: depend
Correct Answer: depend
It accurately conveys the idea of relying on oil for energy, which is the main point of the sentence.
Question : Where in India was the first French factory established?
Option 1: Surat
Option 2: Pondicherry
Option 3: Chandannagar
Option 4: Machilipatnam
Correct Answer: Surat
Solution : The correct option is Surat.
The French opened their first factory in Surat in 1668, and they opened another one in Machilipatnam the next year. Surat was an immensely important port city along the western coast during the 17th century. It was known for its vibrant trade and economic activity, attracting merchants and traders from around the world.
Question : Comprehension: Read the given passage and answer the questions that follow. It is not an exaggeration to say that the question of where and when the Black Death, the deadliest pandemic ever, originated is one of the biggest mysteries in human history. After all, the Black Death was the first wave of the second plague pandemic of the 14th to early 19th centuries. It killed some 50–60% of the population in Europe, the Middle East, and North Africa, and an unaccountable number of people in Central Asia. Different proposals, based on competing theories, have been put forward. But in 2017, I came across some records describing an intriguing medieval cemetery in Kara-Djigach, Chüy Valley, northern Kyrgyzstan, which I suspected may hold the key. As part of a multidisciplinary team co-led by Maria Spyrou at the University of Tubingen, we have now investigated several specimens from individuals buried at that site and come up with an answer. The idea that the Black Death originated in the east—territories overlapping, roughly speaking, Central Asia, Mongolia, and China—dates back to the contemporaries of the pandemic in Europe and the Islamic world. The modern, academic Chinese origin theory dates back at least to 1756–8, and a publication about the history of Central Asia by French scholar Joseph de Guignes.
Which of the following may be the probable origin of the Black Death, according to the passage?
Option 1: Kyrgyzstan
Option 2: India
Option 3: Mongolia
Option 4: China
Correct Answer: Kyrgyzstan
Solution : The first option is correct.
The probable origin of the Black Death, according to the passage, is Kyrgyzstan. The passage mentions the discovery of an intriguing medieval cemetery in Kara-Djigach, Chüy Valley, northern Kyrgyzstan, in 2017. The speaker suspected that this site may hold the key to the origin of the Black Death. The subsequent investigation of specimens from individuals buried at that site led to the conclusion discussed in the passage.
Therefore, the correct answer is Kyrgyzstan.
Question : Name the important French possession in India.
Option 1: Goa
Option 3: Daman
Option 4: Cochin
Correct Answer: Pondicherry
Solution : The correct option is Pondicherry.
The important French possession in India was Pondicherry. It is a Union Territory of India and was once a French colonial settlement. Pondicherry, along with its four enclaves (Karaikal, Mahe, Yanam, and Chandernagore), was under French colonial rule until it was integrated into the Indian Union in 1962.
Question : Comprehension: Read the given passage and answer the questions that follow. It is not an exaggeration to say that the question of where and when the Black Death, the deadliest pandemic ever, originated is one of the biggest mysteries in human history. After all, the Black Death was the first wave of the second plague pandemic of the 14th to early 19th centuries. It killed some 50-60% of the population in Europe, the Middle East and North Africa and an unaccountable number of people in Central Asia. Different proposals, based on competing theories, have been put forward. But in 2017, I came across some records describing an intriguing medieval cemetery in Kara-Djigach, Chüy Valley, northern Kyrgyzstan, which I suspected may hold the key. As part of a multidisciplinary team co-led by Maria Spyrou at the University of Tubingen, we have now investigated several specimens from individuals buried at that site – and come up with an answer. The idea that the Black Death originated in the east – territories overlapping, roughly speaking, Central Asia, Mongolia and China – dates back to the contemporaries of the pandemic in Europe and the Islamic world. The modern, academic Chinese origin theory dates back to at least 1756-8 and a publication about the history of Central Asia by French scholar Joseph de Guignes. Select the suitable word given in the passage which means ‘areas of land under the jurisdiction of a ruler or state’.
Option 1: Territories
Option 2: Contemporaries
Option 3: Population
Option 4: Mysteries
Correct Answer: Territories
Solution : The correct choice is the first option.
The passage mentions, "The idea that the Black Death originated in the east—territories overlapping, roughly speaking, Central Asia, Mongolia, and China." Here, territories refers to regions or areas under consideration.
The meanings of other options are as follows:
Therefore, the correct answer is territories.
Question : Choose the appropriate conjunction for the given sentence:
The instructor teaches both French ___ German.
Option 1: and
Option 2: or
Option 3: as well
Option 4: but
Correct Answer: and
Solution : The correct answer is option 1.
Explanation:
- The conjunction "and" is used to link words from the same family of words, clauses, or sentences that should be read together. Or" is used to link alternatives. "
- The phrase "as well" means "also," "too," or "in addition."
-But, it is used to introduce a phrase or clause that contrasts with what has previously been mentioned.
- It is clear from the aforementioned justification that and should be the correct answer when filling in the blank.
Question : The fall of Bastille is associated with the
Option 1: Russian Revolution of November 1917
Option 2: French Revolution of 1789
Option 3: American War of Independence 1776
Option 4: Greek War of Independence
Correct Answer: French Revolution of 1789
Solution : The correct answer is the French Revolution of 1789
The French Revolution is associated with the collapse of the Bastille. The storming of the Bastille on July 14, 1789, is regarded as the beginning of the French Revolution. A royal castle and jail, the Bastille has come to represent the oppression of the Bourbon kings. The fortress's assault, a symbolic act of defiance against the king and the established order, inspired the French people to go on their fight for liberty, equality and brotherhood.
Question : Comprehension: Read the given passage and answer the questions that follow. It is not an exaggeration to say that the question of where and when the Black Death, the deadliest pandemic ever, originated is one of the biggest mysteries in human history. After all, the Black Death was the first wave of the second plague pandemic of the 14th to early 19th centuries. It killed some 50-60% of the population in Europe, the Middle East and North Africa and an unaccountable number of people in Central Asia. Different proposals, based on competing theories, have been put forward. But in 2017, I came across some records describing an intriguing medieval cemetery in Kara-Djigach, Chüy Valley, northern Kyrgyzstan, which I suspected may hold the key. As part of a multidisciplinary team co-led by Maria Spyrou at the University of Tubingen, we have now investigated several specimens from individuals buried at that site – and come up with an answer. The idea that the Black Death originated in the east – territories overlapping, roughly speaking, Central Asia, Mongolia and China – dates back to the contemporaries of the pandemic in Europe and the Islamic world. The modern, academic Chinese origin theory dates back to at least 1756-8 and a publication about the history of Central Asia by French scholar Joseph de Guignes. What is the theme of the passage?
Option 1: Pitfall of Black Death
Option 2: Impact of Black Death
Option 3: Origin of Black Death
Option 4: History of Black Death
Correct Answer: Origin of Black Death
Solution : The correct choice is the third option.
The passage primarily focuses on the mystery of the origin of the Black Death, discussing different proposals and theories, and introducing the findings of an investigation into a medieval cemetery in Kyrgyzstan that may hold the key to understanding where and when the Black Death originated.
Therefore, the appropriate theme of the passage is: Origin of Black Death.
The Question containing Inaapropriate or Abusive Words
Question lacks the basic details making it difficult to answer
Topic Tagged to the Question are not relevant to Question
Question drives traffic to external sites for promotional or commercial purposes
The Question is not relevant to User
And never miss an important update