All Questions

Idea

Follow
Showing 91 - 100 out of 724 Questions
40 Views

Question : The famous scientist, Albert Einstein, was inspired by whose idea of non-violence?

Option 1: Mahatma Gandhi

Option 2: Vardhamana Mahavira

Option 3: Gautama Buddha

Option 4: Dr. B. R. Ambedkar

Team Careers360 21st Jan, 2024

Correct Answer: Mahatma Gandhi


Solution : The correct option is Mahatma Gandhi.

The idea of non-violence that influenced Albert Einstein was primarily inspired by Mahatma Gandhi. Gandhi was a prominent leader in the Indian independence movement and a staunch advocate of non-violent resistance, which he called Satyagraha. Einstein's advocacy for peace and his opposition to war were aligned with Gandhi's principles of non-violence.

33 Views

Question : Comprehension:
Read the given passage and answer the questions that follow.
It is not an exaggeration to say that the question of where and when the Black Death, the deadliest pandemic ever, originated is one of the biggest mysteries in human history. After all, the Black Death was the first wave of the second plague pandemic of the 14th to early 19th centuries. It killed some 50-60% of the population in Europe, the Middle East and North Africa and an unaccountable number of people in Central Asia. Different proposals, based on competing theories, have been put forward. But in 2017, I came across some records describing an intriguing medieval cemetery in Kara-Djigach, Chüy Valley, northern Kyrgyzstan, which I suspected may hold the key. As part of a multidisciplinary team co-led by Maria Spyrou at the University of Tubingen, we have now investigated several specimens from individuals buried at that site – and come up with an answer. The idea that the Black Death originated in the east – territories overlapping, roughly speaking, Central Asia, Mongolia and China – dates back to the contemporaries of the pandemic in Europe and the Islamic world. The modern, academic Chinese origin theory dates back to at least 1756-8 and a publication about the history of Central Asia by French scholar Joseph de Guignes.
What is the theme of the passage?

Option 1: Pitfall of Black Death

Option 2: Impact of Black Death

Option 3: Origin of Black Death

Option 4: History of Black Death

Team Careers360 15th Jan, 2024

Correct Answer: Origin of Black Death


Solution : The correct choice is the third option.

The passage primarily focuses on the mystery of the origin of the Black Death, discussing different proposals and theories, and introducing the findings of an investigation into a medieval cemetery in Kyrgyzstan that may hold the key to understanding where and when the Black Death originated.

Therefore, the appropriate theme of the passage is: Origin of Black Death.

24 Views

Question : Comprehension:
Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

As the world's population approaches 8 billion and resource use intensifies, pollution is becoming more extensive, pervasive, and persistent. It affects our health through the food we eat, the water we drink, and the air we breathe. By 2025, the world's cities will produce 2.2 billion metric tonnes of waste every year, more than three times the amount produced in 2009. That said, pollution is not a new phenomenon and is largely controllable and often avoidable, as shown in some countries and cities that have succeeded in decoupling economic growth from pollution and waste accumulation.

With the end goal of eradicating all forms of pollution by 2030, the UN Environment Programme was tasked by the UN Environment Assembly to coordinate the implementation of a global plan reiterating that pollution is not only an environmental priority, it's a priority for the achievement of the Sustainable Development Goals.

Question:
Which of the following most accurately states the central idea of the passage?

Option 1: United Nations

Option 2: Pollution-free planet

Option 3: Population explosion

Option 4: Economic growth

Team Careers360 14th Jan, 2024

Correct Answer: Pollution-free planet


Solution : The correct answer is the second option.

The passage discusses the challenges posed by pollution, its pervasive impact on various aspects of life, and the goal of eradicating all forms of pollution by 2030, as emphasised by the UN Environment Programme. The focus is on addressing pollution to achieve a healthier and more sustainable environment.

Therefore, the correct answer is pollution-free planet.

The question have been saved in answer later, you can access it from your profile anytime. Access now