All Questions

Staff Selection Commission Stenographer Grade C & D Exam

Follow
Showing 961 - 970 out of 4145 Questions
24 Views

Question : Comprehension:

Read the following passage and answer the questions that follow.

Rajasthan's farmers have been banging plates and lighting fires these days. It is their desperate attempt to scare away the swarms of migratory locusts invading their fields and eating away crops. The pest attack has come as a double blow for farmers already reeling under the impact of the COVID lockdown.

Millions of locusts, covering 1-4 sq km of the skyline, have reached 10 of the state's 33 districts within three weeks of being first spotted on April 30. Last year, yellow locusts entered India from Pakistan in the second half of May. The attack had originated in Yemen, coming all the way to West Asia, Pakistan, and then India, creating havoc in 17 countries en route.

With the harvest nearly over in Rajasthan, the invading population of grasshoppers this May is feeding mainly on sprouting cotton crops sown last month, vegetables, and fodder. State officials, though, fear damage to the young millet and moong dal crops due in July and August if the locusts breed.

Flying in through the Pakistan border near Jaisalmer, the locust swarms have infiltrated as deep as Kishangarh in Ajmer district. Locusts can cover 200–250 km in a day if they get wind support. Presently, the dust storms sweeping parts of Rajasthan are aiding their flight. Officials said the Union Agriculture Ministry's Locusts Warning Organisation (LWO) is in the process of acquiring 60 vehicles with mounted insecticide sprayers from abroad by July. Ten such vehicles were purchased this January.

"Immature pink locusts are very active, which is why they have reached the interiors of Rajasthan [from Pakistan] so quickly," says K.L. Gurjar, deputy director, of LWO. Their metabolism slows down during winters, but in summers, they can fly from 4 am to 8 pm, covering long distances and consuming more crops along the way than mature locusts would. The LWO has put 10 insecticide-spraying vehicles on the job in Rajasthan. The Rajasthan government has provided rented tractors, on which insecticide sprayers are mounted, and also the manpower to man them. The centre-state joint operation has so far cleared a few hundred sq km of fields of the locusts. Preliminary estimates put the loss to crops at a few crore rupees.

State officials say there is an urgent need to contain the pink locusts before they start breeding in the next few weeks. Indiscriminate aerial spraying of insecticides is ill-advised, as this can damage crops as well as affect human settlements.

One of the strategies being considered now is to use fixed-wing aircraft for ultra-low volume spraying of chemicals. The state government may request such aerial sorties from the Air Force. Drones have limited capabilities as they can carry only about 20 litres of insecticide at a time, making them effective only over small areas.

Question:
It can be inferred from the passage that the present swarm of locusts consists of:

Option 1: yellow immature locusts

Option 2: yellow mature locusts

Option 3: pink mature locusts

Option 4: pink immature locusts

Team Careers360 25th Jan, 2024

Correct Answer: pink immature locusts


Solution : The correct choice is the fourth option.

The passage mentions "immature pink locusts" as the active group responsible for reaching the interiors of Rajasthan quickly from Pakistan in the fifth paragraph of the passage. The current swarm of locusts invading the fields and causing damage consists of pink, immature locusts.

Therefore, the correct answer is pink, immature locusts.

11 Views

Question : Who among the following was the first chief guest to attend the Republic Day in 1950?

Option 1: Sukarno

Option 2: Josip Broz Tito

Option 3: Kwame Nkrumah

Option 4: Gamal Abdel Nasser

Team Careers360 24th Jan, 2024

Correct Answer: Sukarno


Solution : The correct answer is Sukarno.

The head of state of a certain country is invited to attend the Republic Day parade as the principal guest each year. In 1950, President Sukarno of Indonesia was the first chief guest to attend Republic Day celebrations in India.

102 Views

Question : Directions: A, B, C, D, E, F, and G are seven friends having different heights. A is taller than C but shorter than B. C is taller than F but shorter than A. B is taller than A but shorter than 2 persons. D is taller than B. E is not the tallest and G is the shortest. Who is the tallest?

Option 1: B

Option 2: C

Option 3: D

Option 4: A

Team Careers360 23rd Jan, 2024

Correct Answer: D


Solution : Given:
(I) A is taller than C but shorter than B. C is taller than F but shorter than A.
B > A > C > F
(II) B is taller than A but shorter than 2 persons. D is taller than B. E is not the tallest and G is the shortest.
D > E > B > A > C > F > G

Therefore, D is the tallest among them. Hence, the third option is correct.

19 Views

Question : Comprehension:

Read the given passage and answer the questions that follow.

I was a chef in the Taj banquet kitchen when the gunshots started that night. Initially, the news was that it was an internal gang war in a neighbourhood nearby and that it would die down soon. It was only at about 10.30 or 11 p.m. that we understood the magnitude of what was going on. We were seven chefs in the kitchen that night, not one of whom left the Taj despite knowing all exit points. By then, the shootout had happened at the Wasabi restaurant, and all those who had survived were pouring into the banquet hall and kitchen where we were working.
As soon as we heard about the shootout, we prepared sandwiches for our surviving guests, which we then handed out. After this, we entered the corridor to escort our guests out of the hotel through the back entrance. We had successfully helped a few guests when I saw the left profile of a terrorist in a red cap who began shooting. I was standing next to a refrigerator when my head chef and his assistant chef both got shot. There was chaos, panic, and fear as our guests started running everywhere, but by then they had opened fire in all directions.
All of a sudden, everything went quiet, and that silence was the worst. I tried looking around for survivors, but it was just me. I stayed there for a few hours until I realised that no help would be coming anytime soon. I looked at the refrigerator where I'd been only a while ago, and it had 3 bullet holes in it. I'd narrowly escaped death, but it was horrifying to see that my guests and colleagues hadn't been as lucky. I won't look back on that day as just a terrorist attack, but as a day when many brave individuals looked death in the eye to help others.
 

Question:-

Which of the following did the hotel staff do?
a) Served snacks to the guests
b) Escorted guests out of the hotel
c) Escorted guests to their rooms
d) Looked around for survivors
e) Ran here and there in fear and panic
f) Ran out of the hotel to save themselves

Option 1: a, c and e

Option 2: c, e and f

Option 3: b, d and f

Option 4: a, b and d

Team Careers360 20th Jan, 2024

Correct Answer: a, b and d


Solution : The fourth option is the correct answer.

Explanation:
The passage mentions that the hotel staff, upon hearing about the shootout, prepared sandwiches for the surviving guests (served snacks), escorted the guests out of the hotel through the back entrance, and the narrator, who was a chef, looked around for survivors. These actions are explicitly stated in the passage, supporting the selection of options a, b, and d.

Therefore, the correct answer is a, b, and d.

10 Views

Question : Who among the following was among the founders of the Jugantor Party?

Option 1: Rash Behari Bose

Option 2: Surendranath Banerjee

Option 3: Bipin Chandra Pal

Option 4: Aurobindo Ghosh

Team Careers360 24th Jan, 2024

Correct Answer: Aurobindo Ghosh


Solution : The correct answer is Aurobindo Ghosh.

Jugantor Party was a leading revolutionary organization in colonial Bengal. The party was established in April 1906 by leaders like Aurobindo Ghosh, his brother Barin Ghosh, Hemchandra Kanungo and Upen Banerjee. Along with 21 revolutionaries, they started to collect arms, explosives and manufactured bombs.

5 Views

Question : Directions: A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two matrices, given below. The columns and rows of Matrix (I) are numbered from 0 to 4 and that of Matrix (II) are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g. Y can be represented by 00, 22, etc and U can be represented by 42, 59, etc. Similarly, you have to identify the set for the word PARK.

Option 1: 58, 40, 86, 34

Option 2: 76, 55, 89, 23

Option 3: 23, 78, 34, 02

Option 4: 95, 40, 77, 65

Team Careers360 20th Jan, 2024

Correct Answer: 95, 40, 77, 65


Solution : Given:
PARK

Number representations of each letter –
P→58, 76, 95
A→40, 78
R→34, 77
K→02, 23, 44, 65

First option: 58, 40, 86, 34; R cannot be represented by 86; K cannot be represented by 34.
Second option: 76, 55, 89, 23; A cannot be represented by 55; R cannot be represented by 89
Third option: 23, 78, 34, 02; P cannot be represented by 23.
Fourth option: 95, 40, 77, 65; All the letters of the word PARK can be represented through this option.

So, PARK can be represented by using the codes 95, 40, 77, 65. Hence, the fourth option is correct.

15 Views

Question : How many hydrogen atoms are there in a molecule of methane?

Option 1: 2

Option 2: 6

Option 3: 4

Option 4: 3

Team Careers360 21st Jan, 2024

Correct Answer: 4


Solution : The correct answer is 4.

Comprising one carbon atom and four hydrogen atoms, methane (CH4) is a colourless, odourless and extremely combustible gas. Burning it with oxygen yields carbon dioxide and water vapour. It can be made synthetically or naturally.

103 Views

Question : Directions: In a code language, he is waiting is written as 269, she is ready is written as 915, and he and she is written as 271. What will be the code for the word and in this language?

Option 1: 9

Option 2: 2

Option 3: 7

Option 4: 1

Team Careers360 20th Jan, 2024

Correct Answer: 7


Solution : Given:
1. he is waiting269
2. she is ready915
3. he and she271

By comparing all the above-coded sentences, we find that –
In sentences 1 and 2, is is a common word and 9 is a common code.
In sentences 1 and 3, he is a common word and 2 is a common code.
In sentences 2 and 3, she is a common word and 1 is a common code.
The remaining words and codes in sentence 1 are waiting and 6, and in the sentence 2 are ready and 5. In sentence 3 are and and 7.
Finally, is9; he2; she1; waiting6; ready5; and7

So, and will be coded as 7. Hence, the third option is correct.

The question have been saved in answer later, you can access it from your profile anytime. Access now