News
Question : Select the sentence that has a spelling error. A- Keeping cities clean and free of germs is particularly essential for keeping their residents healthy. B- Our health depends not just on our nutrition and personal hygeine but also on how we clean our cities and surroundings. C- The spread of various diseases is intricately linked to the deteriorating state of public health condition. D- The good news is that waste management, to keep cities clean, is now getting attention through the Swachh Bharat Mission.
Option 1: The good news is that waste management, to keep cities clean, is now getting attention through the Swachh Bharat Mission.
Option 2: The spread of various diseases is intricately linked to the deteriorating state of public health conditions.
Option 3: Keeping cities clean and free of germs is particularly essential for keeping their residents healthy.
Option 4: Our health depends not just on our nutrition and personal hygeine but also on how we clean our cities and surroundings.
Correct Answer: Our health depends not just on our nutrition and personal hygeine but also on how we clean our cities and surroundings.
Solution : The correct choice is the fourth option.
In the fourth sentence, there is a spelling error in the word hygeine. The correct spelling for the term is hygiene, which refers to practices and conditions that promote health and prevent the spread of diseases.
Therefore, the correct sentence would be: "Our health depends not just on our nutrition and personal hygiene but also on how we clean our cities and surroundings."
Question : Parts of a sentence are given below in jumbled order. Arrange the parts in the correct order to form a meaningful sentence.
P. the news of her husband's death Q. to break to her as gently as possible R. great care was taken S. knowing that Mrs. Mallard was afflicted with a heart trouble
Option 1: SPRQ
Option 2: SPQR
Option 3: SQPR
Option 4: SRQP
Correct Answer: SRQP
Solution : The fourth option is the correct answer: SRQP.
It begins by providing context about Mrs. Mallard's health condition (S), followed by the information that great care was taken (R). This leads to the main action of breaking the news to her as gently as possible (Q), and finally, the sentence concludes by revealing the specific news—her husband's death (P).
Question : The question consists of six statements labeled A, B, C, D, E, and F which when logically ordered form a coherent passage. Choose the option that represents the most logical order.
(A)For both children & adults,
(B)Reading the newspaper is a very useful activity to start your day.
(C)This gives us a brief knowledge into the real happenings
(D)there are many useful columns like Political News, Tech News,
(E)editorials, puzzle games, etc.
(F) in the country & around the world
Option 1: BCFADE
Option 2: ACFBED
Option 3: CFADEB
Option 4: CBFADE
Correct Answer: BCFADE
Solution : The correct answer is option 1.
The correct sentence is
Reading newspaper is a very useful activity to start your day. This gives us a brief knowledge into the real happenings in the country & around the world. For both children & adults, there are many useful columns like Political News, Tech News, editorials, puzzle games, etc
Question : Shri Sagar Kailas Ovhalkar was in news for being conferred with Arjuna Award 2022 for his outstanding contribution in which of the following sports?
Option 1: Kabbadi
Option 2: Chess
Option 3: Judo
Option 4: Mallakhamb
Correct Answer: Mallakhamb
Solution : The correct option is Mallakhamb
It involves performing various acrobatic and athletic maneuvers on a wooden pole or a hanging rope. Mallakhamb helps develop strength, balance, flexibility, and agility. It is practiced both as a traditional art form and a competitive sport.
The Arjuna Award is one of India's prestigious sports awards, presented by the Ministry of Youth Affairs and Sports. The award is given to outstanding athletes who have consistently performed at the national and international levels and have brought laurels to India in various sports.
Question : Complete the paragraphs to give them meanings.
The anxiety to perform at some of our top educational organizations, is so irrationally high that the focus is deviated from the true goal of either delving into or map learning. ______ Frequently pushed to intense levels of peer and educational stress, they opt to harm themselves. (A) Every year, we listen to the news of student suicides at institutes of repute. (B) The answer may be in the unwarranted amount of strain that these young people go through in battling an academic structure, which places so much prominence on academic achievements as a pointer of success. (C) This is a systematic rife that we have introduced into the academic world and the responsibility is on us to find a cure.
Option 1: Only A
Option 2: A and C
Option 3: All the three
Option 4: Only B
Option 5: A and B
Correct Answer: Only A
Solution : Only option A provides the missing link. C goes beyond the context and B is more of a restatement.
Question : As per a news report in February 2022, which city will be home to the country's first e-waste eco-park, which will take care of rising e-waste?
Option 1: Mumbai
Option 2: Delhi
Option 3: Bengaluru
Option 4: Pune
Correct Answer: Delhi
Solution : The correct option is Delhi.
The Delhi Cabinet has approved the establishment of India's first electronic-waste eco-park, a groundbreaking initiative. This eco-park will function as an Integrated Facility, involving processes such as dismantling, segregating, refurbishing, material-wise storage, testing, and plastic recycling. Additionally, the facility will incorporate advanced technologies for the extraction of precious metals from Printed Circuit Boards (PCBs).
Question : Direction: Given below is a short passage followed by some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and the opinion of the author only.
More than eight months after the national lockdown was announced in late March, urban India is learning to live with the Covid-19 pandemic. In fact, indicating a positive outlook for the future, many survey respondents in a recent survey say they plan to return to pre-lockdown levels of shopping, personal grooming, going to cinemas and socializing as pandemic fears continue to recede. The survey findings highlight that the suppression of consumer demand because of fears of job losses and salary cuts could be coming to an end. Increasingly, urban Indians are showing increased confidence about the future of the economy. This could be an indicator of the possible 'pent-up demand' that several economists have been talking about - a demand that could be unleashed once a vaccine is developed and distributed, or when there are signs of the pandemic's spread reducing to negligible levels or vanishing totally.
Around 65 per cent of respondents said they had settled into new routines, or that they saw signs of the situation improving, or they had come to terms with the pandemic and were moving on with their lives. And since the survey was conducted before the news of the successful trials of the Pfizer vaccine for the coronavirus was announced, it is likely that the consumers are now even more positive in their outlook about the future.
Question:Question:Question: Which one of the following is the central idea of the passage?
Option 1: Economic survey
Option 2: Development of Covid-19 vaccine
Option 3: Suppression of demand
Option 4: None of these
Correct Answer: Economic survey
Solution : The correct option is 1 i.e Economic survey
Explanation
- After reading the entire passage, it is clear that the passage is discussing India's and Indians' economic situation at the time of the lockdown.
- As a result, "Economic survey" is the right response.
Question : Given below is a short passage followed by some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and the opinion of the author only.
Question: Which one of the following is the antonym of the word 'outlook' in the passage?
Option 1: Indifference
Option 2: perspective
Option 3: viewpoint
Option 4: Interpretation
Correct Answer: Indifference
Solution : The correct option is 1 i.e Indifference The word "outlook" refers to a person's perspective or general attitude toward life.
Explanation: - Let's examine the following words' definitions:
-Indifference-a lack of interest or feeling towards somebody/something -Perspective-the ability to think about problems and decisions in a reasonable way without exaggerating them
-Viewpoint-a person's judgement, point of view, or opinion
-Interpretation-an explanation or understanding of something - We can infer that in the passage, the word "indifference" is a antonym for the word "outlook."
The Question containing Inaapropriate or Abusive Words
Question lacks the basic details making it difficult to answer
Topic Tagged to the Question are not relevant to Question
Question drives traffic to external sites for promotional or commercial purposes
The Question is not relevant to User
And never miss an important update