All Questions

Russia

Follow
Showing 31 - 40 out of 158 Questions
10 Views

Question : In the context of defense cooperation, what has been a notable aspect of the India-Russia partnership in recent years?

Option 1: Joint development of fighter jets

Option 2: Exclusive focus on naval exercises

Option 3: Reduction in military collaboration

Option 4: Russia's shift towards partnering with other countries

Team Careers360 18th Jan, 2024

Correct Answer: Joint development of fighter jets


Solution : Correct Option: Option 1
Explanation: A notable aspect of the India-Russia partnership in recent years has been the joint development of fighter jets, such as the Sukhoi Su-30MKI, which represents a significant collaboration in defense technology and manufacturing.

25 Views

Question : There are certain words missing in the passage given below. The options given contain an answer that will fit in those given blanks. Choose the correct word to be used to make the sentence coherent and grammatically correct.

The decision made by the goverment of India to purchase crude oil at a discounted rate from Russia,  when the Putin goverment is bombing civilians in Ukraine, is 1) __________________ by many. 2)________________ to the Narendra Modi administration’s request to not to politicise the issue, in the current scenario the decision is as much political as it is economic, however much we may wish it were not.

While the major countries like US, Europe , Japan and Australia have made no secret revelation that India should  join them in 3) _____________________ Putin’s war, as the goverment of 141 countries who voted in favour of the UN General Assembly resolution did. Russia has intentionally offered the discount at the oil to show that India is among the ‘many’ countries that resist the Atlantic alliance’s attempt to 4) __________________ and punish Putin. On the other hand Xi’s China has suddenly discovered that Modi’s India is worth talking to: it will provide cover for the Xi government to not only 5) ________________ attention from its own support for Russia, but also to position itself as someone who is more willing to engage with the Atlantic alliance than India.

Choose the correct word to be used in the blank 1

Option 1: acquire
 

Option 2:  questionable
 

Option 3: extol

Option 4:  impeccable

Team Careers360 18th Jan, 2024

Correct Answer:  questionable
 


Solution : The correct answer is questionable.

The decision made by the goverment of India to purchase crude oil at a discounted rate from Russia,  when the Putin goverment is bombing civilians in Ukraine, is questionable  by many

Explanation:

The only word that fits the blank and

40 Views

Question : Comprehension:
Read the following passage and answer the question.
Another feature of the post-Cold War era is that since the West has become the victor of the East-West ideological rivalry, Western systems and Western influences, in general, have started to dominate the whole world. For example, the United States has visibly enhanced its influence in the Middle East and in the Caucasus since the end of the Cold War. The invasion of Kuwait by Iraq in August 1990 and the following Gulf Crisis, in a way, created an opportunity for the United States to exercise its hegemonic power in the Middle East. In the following years, in the absence of a counterpower, the influence of the United States increased further. With the military operation in Afghanistan and the invasion of Iraq after the September 11, 2001 attacks, the United States perpetuated its dominance in the region. The region of the Caucasus was formerly under the Russian sphere of influence. But the United States managed to enter this energy-rich region with some new allies that used to be part of the Soviet Union, such as Azerbaijan, Ukraine, and Georgia. Although Russia certainly did not want the United States' presence in the region, its ability to prevent it has remained limited. Likewise, NATO expanded to include Eastern Europe, a region that also used to be under Soviet influence. Russia, in the beginning, tried to resist NATO expansion, posing several threats, including creating a counter defence organisation. But it was eventually convinced by the project of "partnership for peace," through which it preserved many of its privileges in Eastern European countries.

Question:
Which of the following statements is correct on the basis of the given passage?

Option 1: Russia has visibly enhanced its influence in the Middle East and in Caucasus since the end of the Cold War.

Option 2: Russia certainly wanted the United States presence in the Caucasus region.

Option 3: East has become the victor of the East-West ideological rivalry post the cold war.

Option 4: Western systems and Western influences, in general, started to dominate the whole world after the cold war.

Team Careers360 20th Jan, 2024

Correct Answer: Western systems and Western influences, in general, started to dominate the whole world after the cold war.


Solution : The fourth option is correct.

The passage discusses the post-Cold War era, highlighting that since the end of the Cold War, the West (represented by Western systems and influences)

12 Views

Question : There are certain words missing in the passage given below. The options given contain an answer that will fit in those given blanks. Choose the correct word to be used to make the sentence coherent and grammatically correct.

The decision made by the goverment of India to purchase crude oil at a discounted rate from Russia,  when the Putin goverment is bombing civilians in Ukraine, is 1) __________________ by many. 2)________________ to the Narendra Modi administration’s request to not to politicise the issue, in the current scenario the decision is as much political as it is economic, however much we may wish it were not.

While the major countries like US, Europe , Japan and Australia have made no secret revelation that India should  join them in 3) _____________________ Putin’s war, as the goverment of 141 countries who voted in favour of the UN General Assembly resolution did. Russia has intentionally offered the discount at the oil to show that India is among the ‘many’ countries that resist the Atlantic alliance’s attempt to 4) __________________ and punish Putin. On the other hand Xi’s China has suddenly discovered that Modi’s India is worth talking to: it will provide cover for the Xi government to not only 5) ________________ attention from its own support for Russia, but also to position itself as someone who is more willing to engage with the Atlantic alliance than India.

Choose the correct word to be used in the blank 5.

Option 1: beseech
 

Option 2: extol

Option 3: deflect
 

Option 4:  signify

Team Careers360 15th Jan, 2024

Correct Answer: deflect
 


Solution : The correct answer is deflect.

it will provide cover for the Xi government to not only deflect attention from its own support for Russia, but also to position itself as someone who is more willing to engage with the Atlantic alliance than India.

Explanation:

Deflect

14 Views

Question : More than 50% of the world's coal deposits are held by:

Option 1: U.S.A., Russia and China

Option 2: China, India and Russia

Option 3: India, Russia and the U.S.A

Option 4: China, India and the U.S.A

Team Careers360 15th Jan, 2024

Correct Answer: U.S.A., Russia and China


Solution : The correct answer is the U.S.A, Russia and China.

The United States of America, Russia, Australia, China and India are the top five countries in the world with the largest coal reserves. While China, India and the U.S.A. top the yearly coal

13 Views

Question : Comprehension:
Read the following passage and answer the question.
Another feature of the post-Cold War era is that since the West has become the victor of the East-West ideological rivalry, Western systems and Western influences, in general, have started to dominate the whole world. For example, the United States has visibly enhanced its influence in the Middle East and in the Caucasus since the end of the Cold War. The invasion of Kuwait by Iraq in August 1990 and the following Gulf Crisis, in a way, created an opportunity for the United States to exercise its hegemonic power in the Middle East. In the following years, in the absence of a counterpower, the influence of the United States increased further. With the military operation in Afghanistan and the invasion of Iraq after the September 11, 2001 attacks, the United States perpetuated its dominance in the region. The region of the Caucasus was formerly under the Russian sphere of influence. But the United States managed to enter this energy-rich region with some new allies that used to be part of the Soviet Union, such as Azerbaijan, Ukraine, and Georgia. Although Russia certainly did not want the United States' presence in the region, its ability to prevent it has remained limited. Likewise, NATO expanded to include Eastern Europe, a region that also used to be under Soviet influence. Russia, in the beginning, tried to resist NATO expansion, posing several threats, including creating a counter defence organisation. But it was eventually convinced by the project of "partnership for peace," through which it preserved many of its privileges in Eastern European countries.

Question:
Which of the countries given in the options cannot fill in the blank based on the information given in the passage?

The United States managed to enter this energy-rich region with some new allies, that used to be the part of the Soviet Union, such as _____.

Option 1: Georgia

Option 2: Ukraine

Option 3: Iraq

Option 4: Azerbaijan

Team Careers360 19th Jan, 2024

Correct Answer: Iraq


Solution : The third option is the correct choice.

The passage mentions that the United States managed to enter the energy-rich region with new allies, and among the options, Iraq is not mentioned as one of these allies. The mentioned allies are Azerbaijan, Ukraine, and Georgia. There

9 Views

Question : 'BRICS', the recently formed international organisation of five developing countries, consists of 

Option 1: Brazil, Russia, India, China and South Africa

Option 2: Brazil, Romania, India, China and South Africa

Option 3: Brazil, Russia, Indonesia, China and Spain

Option 4: Brazil, Romania, India, China and Somalia

Team Careers360 24th Jan, 2024

Correct Answer: Brazil, Russia, India, China and South Africa


Solution : Correct Answer is Brazil, Russia, India, China and South Africa

The 5 BRICS countries. The BRICS countries are an association of the countries Brazil, Russia, India, China and South Africa. The abbreviation consists in each case of the first

11 Views

Question : There are certain words missing in the passage given below. The options given contain an answer that will fit in those given blanks. Choose the correct word to be used to make the sentence coherent and grammatically correct.

The decision made by the goverment of India to purchase crude oil at a discounted rate from Russia,  when the Putin goverment is bombing civilians in Ukraine, is 1) __________________ by many. 2)________________ to the Narendra Modi administration’s request to not to politicise the issue, in the current scenario the decision is as much political as it is economic, however much we may wish it were not.

While the major countries like US, Europe , Japan and Australia have made no secret revelation that India should  join them in 3) _____________________ Putin’s war, as the goverment of 141 countries who voted in favour of the UN General Assembly resolution did. Russia has intentionally offered the discount at the oil to show that India is among the ‘many’ countries that resist the Atlantic alliance’s attempt to 4) __________________ and punish Putin. On the other hand Xi’s China has suddenly discovered that Modi’s India is worth talking to: it will provide cover for the Xi government to not only 5) ________________ attention from its own support for Russia, but also to position itself as someone who is more willing to engage with the Atlantic alliance than India.

Choose the correct word to be used in the blank 4

Option 1:  isolate
 

Option 2: recapitulate
 

Option 3: jaded

Option 4: ramify

Team Careers360 23rd Jan, 2024

Correct Answer:  isolate
 


Solution : The correct answer is isolate.

Russia has intentionally offered the discount at the oil to show that India is among the ‘many’ countries that resist the Atlantic alliance’s attempt to isolate and punish Putin.

Explanation:

Isolate is the only word that will fit the blank

26 Views

Question : Comprehension:

Read the following passage and answer the question.
Another feature of the post-Cold War era is that since the West has become the victor of the East-West ideological rivalry, Western systems and Western influences, in general, have started to dominate the whole world. For example, the United States has visibly enhanced its influence in the Middle East and in the Caucasus since the end of the Cold War. The invasion of Kuwait by Iraq in August 1990 and the following Gulf Crisis, in a way, created an opportunity for the United States to exercise its hegemonic power in the Middle East. In the following years, in the absence of a counterpower, the influence of the United States increased further. With the military operation in Afghanistan and the invasion of Iraq after the September 11, 2001 attacks, the United States perpetuated its dominance in the region. The region of the Caucasus was formerly under the Russian sphere of influence. But the United States managed to enter this energy-rich region with some new allies that used to be part of the Soviet Union, such as Azerbaijan, Ukraine, and Georgia. Although Russia certainly did not want the United States' presence in the region, its ability to prevent it has remained limited. Likewise, NATO expanded to include Eastern Europe, a region that also used to be under Soviet influence. Russia, in the beginning, tried to resist NATO expansion, posing several threats, including creating a counter defense organisation. But it was eventually convinced by the project of "partnership for peace," through which it preserved many of its privileges in Eastern European countries.

Question:
According to the passage, when did Iraq invade Kuwait?

Option 1: Septmber 2011

Option 2: Septmeber 1990

Option 3: August 2011

Option 4: August 1990

Team Careers360 24th Jan, 2024

Correct Answer: August 1990


Solution : The fourth option is the correct choice.

The passage mentions that Iraq invaded Kuwait in August 1990. This event is highlighted in the context of the post-Cold War era, where the author discusses the consequences of the invasion, such as providing the United

The question have been saved in answer later, you can access it from your profile anytime. Access now